Neural Risk Management

Neural Risk Management a fost infiintata in 2002 ca raspuns la nevoia tot mai mare a pietei financiar-bancare, in curs de dezvoltare, de solutii noi si performante de modele de risk management.

Ce este scoring-ul ?

Credit scoringul foloseste date despre solicitantul de credit/debitor pentru a evalua statistic probabilitatea unui rezultat pozitiv pentru orice risc financiar.

Spre exemplu, daca solicitantul isi poate permite rambursarea unui credit. Pentru a raspunde cat mai bine solicitarilor de finantare in continua crestere, sistemele de credit scoring au evoluat si au devenit parte integranta a procesului de creditare.

Credit scoringul are la baza principiul conform caruia comportamentul noilor solicitanti de credit va fi similar modelului de comportament al unor solicitanti anteriori.

O buna cunoastere a clientilor existenti si potentiali si intelegerea comportamentului acestora ofera beneficii desebite. Un astfel de obiectiv poate fi materializat prin folosirea unor tehnici avansate de evaluare, cum este scoringul. Scoringul, ca instrument esential in cadrul procesului decizional, confera creditorilor posibilitatea de a-si administra mai eficient riscurile prin analiza si evaluarea clientilor, ajutandu-i, in acelasi timp, sa construiasca o relatie de afaceri sanatoasa.

Scorecard generic

Scorecardul generic se realizeaza pe baza unui numar reprezentativ de profile ale solicitantilor de credit care corespund caracteristicilor generale ale segmentului de piata vizat.

Acest tip de scorecard se adreseaza unui numar mare de domenii de activitate si tipuri de credite. De asemenea, este alegerea ideala pentru creditorii care nu dispun de suficiente informatii sau care doresc sa se adreseze unui nou sector de piata.

Scorecard specific

Scorecardul specific este construit pe baza datelor detinute de creditor despre clientii proprii.

Scorecardul specific are o precizie sporita si un grad ridicat de relevanta pentru creditor. Acestea au ca scop identificarea celui mai potrivit client pentru un anumit produs sau serviciu.

Cadrul propus pentru acordul Basel ll ii obliga pe supraveghetori sa se asigure ca bancile implementeaza tehnici de acordare a creditelor conforme cu propriul profil de risc.

Simultan cu orice scorecard specific Neural Risk Management pune la dispozitia clientilor sai analize detaliate pe baza carora se pot calcula indicatori specifici BASEL II.

Credit scoringul foloseste date despre solicitantul de credit/debitor pentru a evalua statistic probabilitatea unui rezultat pozitiv pentru orice risc financiar.